Immigratiestromen hebben altijd bestaan, mensen verlaten al sinds mensenheugenis hun geboorteland en om heel verschillende redenen: oorlog, vervolging, maar ook ontbering of klimaatverandering.
In het interbellum van de twintigste eeuw waagden een heleboel topcomponisten de sprong, op de vlucht voor de nazi's. Hun bestemming was vaak de VS, waar velen ervoor kozen om een nieuw leven op te bouwen in Los Angeles of New York. Hun artistieke leven nam dus een nieuwe wending, hun ballingschap veranderde hun kijk op zichzelf en de wereld. De folklore van het achtergelaten thuisland werd voor sommigen van hen een element om te koesteren. Het pacifisme kwam op een enthousiaste manier naar boven, terwijl Europa verscheurd werd door fascisme en communisme...
Na verschillende samengevoegde projecten bundelen twee gerenommeerde Vlaamse ensembles opnieuw hun krachten om een nieuwe wereld te openen. Collegium Vocale Gent en Het Collectief zoomen in op het fascinerende, soms beklemmende ballingschapsthema en willen een licht werpen op de individuele, steevast tragische verhalen van de grote hordes mensen die vandaag hun vaderland verlaten.
Werken van Kurt WEILL, Hanns EISLER, Ernst KRENEK, Stefan WOLPE, Arnold SCHOENBERG, Béla BARTOK, Paul HINDEMITH en Igor STRAVINSKY.
Het Collectief & Collegium Vocale Gent o.l.v. James Wood