In de biografie van Tristan Murail (° 1947) kan je lezen dat hij een leerling was van de illustere Olivier Messiaen. Maar niet enkel deze connectie maakt hem tot erfgenaam van de rijke Franse muziektraditie. Gefascineerd door het baanbrekende werk van klanktovenaar Claude Debussy ontwikkelt Murail een nieuwe stijl die we het spectralisme zijn gaan noemen. Niet enkel de instrumentale en harmonische kleur maar ook de boventonen van de individuele klank worden uitgepuurd om tot een ultieme klanksymbiose te komen.
In de cyclus ‘Portulan’ schijnt Murails affiniteit met Debussy nog frappanter te worden. Murail vertaalt immers beelden, impressies uit zijn eigen leefwereld naar muziek. Met in de hand de portolaan, een 13de eeuwse primitieve navigatiekaart, neemt de componist ons mee naar alle windstreken. Welk nieuws brengt ons de westenwind? Hoe klinkt een autoritje over de Seven Lakes Drive, New York? Hoe ruikt het struikgewas in de Provence? Een ontdekkingsreis in je oren dus...
Het is voor ons een eer en een genoegen om mee te delen dat Tristan Murail zelf aanwezig zal zijn op ons concert voor November Music in Den Bosch!
Ook de Finse componiste Kaija Saariaho koos na haar studies in Parijs het pad van het spectralisme. Saariaho zette haar eigen lijnen uit met muziek die zich beweegt op de rand van stilte en breekbaarheid, met klanken als splinterglas en harmonieën die uit ijs geschaafd lijken. Haar hoogstpersoonlijke en intuïtieve muziektaal kreeg vorm in groots opgezette orkestwerken en opera’s. Maar het meest poëtisch is misschien toch haar kamermuziek. Uit Saariaho’s rijke werklijst maakt Het Collectief een bloemlezing voor sopraan, dwarsfluit, cello, piano en elektronica. Een uitgelezen kans om het oeuvre van deze ‘grande dame’ van de hedendaagse muziek te ontdekken.
Intussen is dit concert jammer genoeg een 'in memoriam' geworden: Kaija Saariaho overleed in juni laatstleden op 70-jarige leeftijd.